duminică, 20 mai 2012

1900 - Jocurile Olimpice de vara de la Paris

1900 - Jocurile Olimpice de vara de la Paris
Organizarea acestei editii a ridicat destule probleme. Mai intai a fost nevoie ca forurile sportive grecesti sa fie convinse sa renunte la pretentia ca intrecerile olimpice sa se desfasoare numai pe teritoriul vechii Elade. De asemenea, Jocurile Olimpice aveau nevoie sa fie sustinute din punct de vedere financiar.
La editia de la Paris, aceasta a dus la o alianta ce s-a dovedit nepotrivita: includerea JO in cadrul manifestcrilor comerciale si de divertisment prilejuite de Expozitia Universala. De aici, o serie intreaga de neajunsuri.
Contrar eforturilor membrilor CIO si masurilor luate de Pierre de Coubertin pentru concentrarea intrecerilor atat ca spatiu, cat si ca timp de desfasurare, sustinatorii financiari si-au impus punctul de vedere. Astfel, competitiile olimpice au insotit Expozitia pe toata durata ei, din luna mai pana in octombrie, si in toate colturile Parisului.
Scrima s-a desfasurat la Tuilleries, gimnastica la Vincennes, ciclismul in Parc des Princes, iar atletismul in Bois de Boulogne, pe o pista moale si pe un teren presarat cu arbori in care, nu o data, s-a agatat ciocanul lui John Flanagan. Festivitati de deschidere si de inchidere nu au existat.
JO nu au avut o personalitate distincta, importanta lor fiind diluatc printre celelalte actiuni. In atari circumstante, nu este de mirare ca parizienii au venit in numar mic la intrecerile sportive, uneori din intamplare. La sfarsitul Jocurilor, a fost greu de stabilit care dintre probe s-a desfasurat oficial si care a avut un caracter demonstrativ, iar evidenta si centralizarea rezultatelor s-au putut intocmi numai dupa multe eforturi.
  • Primul titlu olimpic feminin a fost câştigat de jucătoarea britanică de tenis, Charlotte Cooper.
  • Americanul Alvin Kraenzlein a cucerit patru medalii olimpice de aur în probele individuale.
  • Trei maratonişti americani au contestat rezultatul spunând că alergătorii francezi de pe primele două locuri au scurtat traseul şi dovada a fost că numai francezii nu erau murdari de noroi. CIO a confirmat rezultatul 12 ani mai târziu.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu