duminică, 20 mai 2012

1908 - Jocurile Olimpice de vara de la Londra



1908 - Jocurile Olimpice de vara de la Londra
Intrucat oficialitatile grecesti perseverau in dorinta ca intrecerile olimpice sa aiba loc, ca in antichitate, numai pe pamant grecesc, CIO facusera o concesie, aproband organizarea la Atena a unei editii intermediare, in 1906, pentru a sarbatori implinirea a 10 ani de la reluarea JO. Ulterior, rezultatele inregistrate cu aceasta ocazie au fost considerate ca neoficiale.
Incepand din 1908, JO au dobandit un profil propriu, afirmandu-se drept cea mai importanta competitie polisportiva a lumii. Pentru succesul editiei de la Londra s-au facut constructii si amenajari speciale: stadion cu tribune incapatoare si bazin de inot.
Concursurile atletice, dominate de catre reprezentantii S.U.A. si ai Angliei, au adus unele elemente inedite: aruncarea discului s-a efectuat atat prin procedeul ,,elen", de pe loc, cat si prin cel ,,modern", cu pirueta.
  • Pentru prima data, s-a folosit prajina de bambus.
  • A fost introdusa o proba noua - aruncarea sulitei.
  • Înotătorul englez Henry Taylor a fost triplu campion olimpic şi supranumit de presa vremii "steaua întrecerilor".
  • La 400 m, britanicul Halswelle a alergat singur în finală, adversarii săi, toţi americani, retrăgându-se în semn de protest, pentru că unul dintre ei fusese descalificat.
  • La proba de maraton, italianul Dorando Pietri a trecut primul linia de sosire dar după ce a fost ajutat pe ultimii metri. Americanul Hayes, situat pe locul doi a făcut contestaţie şi a fost declarat campion olimpic.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu