luni, 21 mai 2012

1912 - Jocurile Olimpice de vara de la Stockhol,



1912 - Jocurile Olimpice de vara de la Stockholm
Intrecerile atletice, de nivel foarte ridicat si aprig disputate, au avut pe alocuri accente de dramatism. Atletii americani au invins in toate alergarile de viteza, la sarituri, probele combinate si la majoritatea aruncarilor, incheind concursurile cu acumularea a aproape jumatate din totalul medaliilor acordate.
Cu toate acestea, atletul ,,erou" al Jocurilor a fost considerat finlandezul Hannes Kolehmainen, care, luand startul de sase ori in cursele de fond, a cucerit trei medalii de aur.
Un tanar cu infatisare statuara, Jim Thorpe, descendent al triburilor indiene Sioux, a castigat detasat pentatlonul si decatlonul. Ulterior, titlurile i-au fost insa retrase de CIO, sub acuzatia, discutabila, ca el ar fi participat si la concursurile profesionistilor. A trebuit sa treaca sase decenii pana ce, reluand acest caz in 1972, CIO va hotari reacordarea, post-mortem, a celor doua medalii de aur cuvenite nedreptatitului Jim Thorpe.
  • Au participat 28 de ţări şi 2.407 de sportivi care s-au întrecut în 102 de probe din 14 sporturi.
  • Ceremonia a fost deschisă de regele Gustav al V-lea.
  • A fost pentru ultima oară când medaliile de aur acordate au fost din aur masiv; medaliile moderne sunt de obicei din argint acoperit cu aur.
  • Alergătorul portughez Francisco Lázaro a murit în timpul maratonului.
  • Cel mai în vârstă campion a fost Oscar Swahn, care, la 64 de ani şi 258 de zile, a făcut parte din echipa de tir a Suediei, medaliată cu aur la cerb alergător.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu