luni, 21 mai 2012

1924 - Jocurile Olimpice de vara de la Paris



1924 - Jocurile Olimpice de vara de la Paris
La aceste Jocuri a luat parte, pentru prima oara, si o delegatie a Romaniei, formata din 51 de sportivi.
Chiar daca presa vremii abunda in critici si ,,solutii" pentru procurarea fondurilor, guvernul nu i-a sprijinit pe sportivi. Acestia au ajuns totusi la Paris, dupa nesfarsite interventii si repetate amanari, cu contributia baneasca a cluburilor sau a sportivilor insisi.
Romania s-a prezentat, la aceasta editie a JO, cu o echipa de fotbal si una de rugbi. Rugbistii nostri, plini de entuziasm, insa cu o pregatire insuficienta si dupc o calatorie obositoare, au fost surclasati in primul meci de reprezentativa Frantei. Afectati de rezultat, ei au suferit o infrangere la scor si in al doilea meci, sustinut in compania formatiei S.U.A., castigatoarea turneului.
Nici participarea echipei de fotbal nu a fost lipsita de obstacole. Pentru a-si completa fondurile banesti, fotbalistii nostri au fost nevoiti sa sustina doua intalniri, in drumul lor spre Franta, cu reprezentativele Cehoslovaciei si Austriei. La eforturile depuse in cele sase meciuri de selectie, organizate in tara, s-a adaugat oboseala drumului si a confruntarilor de la Bratislava si Viena, ceea ce a diminuat mult capacitatile fizice ale jucatorilor. Daca punem la socoteala si alcatuirea intamplatoare a formatiei, nu este de mirare ca primul meci al echipei noastre in cadrul JO a coincis cu o infrangere (0-6, cu Olanda), fapt care i-a atras eliminarea din turneu. In legatura cu acest meci, presa franceza a subliniat, printre altele, ca:" olandezii, in general, n-au fost deloc mai buni ca romanii, dar acestia avand o echipa prea tanara, au dovedit o mare imprecizie in fata portii adverse".
  • Oraşe candidate: Amsterdam, Berlin, Los Angeles, Rio de Janeiro şi Roma.
  • Au participat 44 de ţări şi 3.089 de sportivi (din care 135 femei) care s-au întrecut în 126 de probe din 17 sporturi.
  • Ceremonia a fost deschisă de preşedintele Franţei, Gaston Doumergue.
  • A fost ultima Olimpiadă organizată sub preşedenţia lui Pierre de Coubertin.
  • A fost introdusă deviza olimpică: Citius, Altius, Fortius (Mai repede, mai sus, mai puternic).
  • Ceremonia de deschidere şi câteva probe sportive au avut loc pe stadionul olimpic Yves-du-Manoir, care avea o capacitate de 45.000 de locuri
  • Pentru prima dată, sportivii au fost reuniţi în Satul Olimpic.
  • Pentru ceremonia de închidere a fost introdus ritualul ridicării drapelelor CIO, a ţării gazdă şi a ţării ce urmează să organizeze ediţia viitoare.
  • Ca şi la Olimpiada de la Anvers, ţările învinse în primul război mondial n-au fost invitate: Germania, Austria, Ungaria, Bulgaria şi Turcia.
  • La scrimă, francezul Fencer Roger Ducret a câştigat cinci medalii, din care trei de aur.
  • Înotătorul american Johnny Weissmuller a câştigat trei medalii de aur şi una de bronz. Peste câţiva ani va juca în filmul Tarzan.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu