luni, 21 mai 2012

1936 - Jocurile Olimpice de vara de la Berlin




1936 - Jocurile Olimpice de vara de la Berlin
In semn de protest si avertizare impotriva dimensiunii rasiale si agresive a nazismului, se propunea fie schimbarea locului de desfasurare a JO, fie neparticiparea la manifestarea de la Berlin.
In Franta s-a cerut interzicerea deplasarii delegatiei olimpice franceze; cercuri muncitoresti si studentesti engleze au efectuat presiuni pentru a opri plecarea sportivilor britanici; in Iugoslavia, conducatori ai sportului au afirmat necesitatea amanarii JO, pana la schimbarea regimului politic din Germania.
S-au luat masuri pentru organizarea unui congres ,,antiolimpic" la Paris, in vederea boicotarii JO, ca si a unei ,,Olimpiade Muncitoresti" la Barcelona. Aceasta nu s-a putut desfasura in Spania, datorita izbucnirii razboiului civil, dar a avut totusi loc, un an mai tarziu, la Anvers.
Cuvinte cu adanca rezonanta, ce au rasunat ca apel si avertisment, au fost rostite cu acest prilej de presedintele CIO, Baillet-Latour, despre menirea Jocurilor Olimpice care "sunt mai ales un mijloc de a te servi de sport ca de un lant de unire intre toate popoarele" Doresc ca Berlinul sa fie locul de intalnire a tuturor natiunilor si punctul de plecare a unei antante cordiale, fara de care pacea nu se poate realiza".
Daca prezenta sportivilor romani la celelalte editii olimpice a fost asigurata cu mare greutate, in 1936 oficialitatile au sprijinit nu numai deplasarea unei numeroase delegatii sportive, ci si a unor grupuri de elevi, studenti, dansatori, coristi, totalizand peste 100 de persoane.
Atletii romani prezenti la aceste Jocuri, desi se pregatisera cateva luni sub indrumarea a doi antrenori unguri, au inregistrat rezultate modeste.
  • Berlinul a fost preferat de către CIO în detrimentul Barcelonei în aprilie 1931.
  • Pentru prima dată această decizie a provocat proteste politice. A fost planificată organizarea unei "Olimpiade Muncitoreşti" la Barcelona. Aceasta nu s-a putut desfăşura în Spania, din cauza războiului civil.
  • Ceremonia Jocurilor Olimpice a fost deschisă de Adolf Hitler.
  • Au participat 49 de ţări şi 3.963 de sportivi care s-au întrecut în 129 de probe din 19 sporturi.
  • A fost construit un stadion, "Olympiastadion", de 120.000 de locuri.
  • Proba de maraton a beneficiat de repere kilometrice, care permiteau permanent concurenţilor să-şi dozeze efortul.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu