luni, 21 mai 2012

1952 - Jocurile Olimpice de vara de la Helsinki



1952 - Jocurile Olimpice de vara de la Helsinki
Se vor reintoarce in "Tara celor o mie de lacuri" atunci cand lumea intreaga isi mai revenise de pe urma conflagratiei.
Romania reia sirul participarii la JO prin trimiterea la Helsinki a unei numeroase delegatii, numarand 83 de sportivi si sportive care au obtinut, la aceasta editie, rezultate de exceptie.
La tir, proba de arma libera calibru redus, doi concurenti, romanul Iosif Sarbu si sovieticul Boris Andreev, realizasera performanta limita: 400 de puncte din tot atatea posibile. Reprezentantul nostru a devenit campion numai dupa numararea ,,mustelor" (33 Sarbu, 28 Andreev), aducand astfel Romaniei prima medalie de aur la JO.
Un alt rezultat romanesc de prestigiu - medalia de bronz- a fost obtinut de Gheorghe Lichiardopol, dupa sustinerea unui baraj la pistol viteza.
Pe langa tir, sporturile care ne-au adus cele mai multe satisfactii au fost boxul (doua medalii) si luptele greco-romane (trei locuri V). Boxerii romani, prezenti la toate cele zece categorii, au avut nesansa unor accidentari: Gheorghe Fiat a fost accidentat in primul meci, iar Nicolae Linca, cu arcada sangeranda, a fost oprit sa boxeze in semifinala cu americanul Floyd Patterson .
Dintre celelalte rezultate, vom sublinia, de asemenea, locul VI obtinut de Lia Manoliu (disc) la prima din numeroasele sale participari la JO. Tot pe locul VI s-a clasat si Ion Soter (inaltime), primul saritor roman care a depasit granita celor 2 metri.
Odata cu JO de la Helsinki, Romania a obtinut primele succese remarcabile, obtinand un palmares onorant : 4 medalii si 27,75 puncte , ceea ce i-a adus clasarea pe locul 23 - din 69 de natiuni participante.
  • Helsinki a fost desemnat să organizeze Jocurile Olimpice în detrimentul oraşelor Amsterdam, Atena, Lausanne, Stockholm şi cinci oraşe americane: Chicago, Detroit, Los Angeles şi Philadelphia la cea de-a 40-a sesiune CIO în 21 iunie 1947.
  • Helsinki a fost ales să organizeze Olimpiada din 1940 dar ea a fost anulată din cauza celui de-Al Doilea Război Mondial.
  • Ceremonia a fost deschisă de preşedintele Finlandei, Juho Kusti Paasikivi.
  • Au participat 69 de ţări şi 4.925 de sportivi care s-au întrecut în 149 de probe din 17 sporturi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu