luni, 21 mai 2012

2008 - Jocurile Olimpice de vara de la Beijing

Pentru ca se apropie editia din 2008 a Jocurilor Olimpice de vara, ne-am gandit sa va prezentam cateva informatii interesante din istoria acestor competitii.

Jocurile Olimpice reprezinta fara doar si poate cea mai veche competitie a lumii. Datate pentru prima oara in anul 776 i.Hr. in Grecia Antica, Jocurile Olimpice ofereau un spectacol inedit pentru acea vreme. Pe intreaga perioada in care se disputau, in Grecia erau interzise razboaiele. Toti grecii iscusiti puteau participa, intrecandu-se in diferite concursuri sportive care se organizau in mod civilizat.

Legendele care se invart in jurul acestui concurs sunt multe, dar una singura este cea mai importanta. Se spune ca Hercule, dupa ce si-a indeplinit cele 12 sarcini, a ridicat un templu asemanator unui stadion in cinstea tatalui sau, unde ulterior s-au organizat intreceri sportive intre cei mai talentati greci.

Grecii au organizat aceasta competitie pana in anul 393 d.Hr. Istoria Jocurilor Olimpice renaste insa in anul 1859, cand Evangelis Zappas, un om de afaceri din Grecia devine “tatal Jocurilor Olimpice Moderne”. El este primul om care finanteaza din banii proprii organizarea acestora. Construieste primul stadion al Jocurilor Olimpice, unde in anul 1870 se organizeaza prima Olimpiada Moderna. Ziarele vremii din toata lumea au preluat aceasta stire, citand: “Jocurile olympiene au reinviat in sfarsit, dupa secole de asteptare!"

Din anul 1859 pana in prezent, Olimpiadele s-au organizat in total de 30 de ori, iar in acest an inca una se va desfasura intre 8 si 24 august la Beijing – China.

Tarile organizatoare primesc fonduri de la Consiliul Olimpic pentru modernizare si infrastructura necesara desfasurarii Jocurilor. Fondurile sunt nerambursabile si reprezinta un total de pana la 70 % din intreaga investitie.

De exemplu, cea mai scumpa olimpiada va fi cea din 2012, cand Londra va fi gazda celei de-a 31 editii a Jocurilor Olimpice. Englezii preconizeaza ca se vor investii, pe langa banii alocati din Partea Forului Olimpic, inca 9 milioane de lire sterline.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu