duminică, 20 mai 2012

1904 - Jocurile Olimpice de vara de la Saint Louis


1904 - Jocurile Olimpice de vara de la Saint Louis
In acelasi an, 1904, urma sa aiba loc sarbatorirea centenarului unirii statului Louisiana cu S.U.A. Un prilej in plus pentru cateva personalitati americane influente - printre care insusi presedintele de atunci Theodore Roosevelt - pentru a obtine ca intrecerile olimpice din 1904 sa aiba loc la Saint Louis, inglobate in programul unei mari expozitii internationale. De aici, similitudini cu editia precedenta. Prevazand ceea ce avea se se intample, Pierre de Coubertin a preferat sa nu participe la JO de la St. Louis.
Pentru buna desfasurarea a JO, Universitatea Washington a pus la dispozitie bazele sale sportive, bine utilate pentru acea vreme, asa ca intrecerile au fost mai centralizate si au beneficiat de conditii superioare de desfasurare. Nivelul performantelor a fost mult mai ridicat, fata de editia de la Paris, inregistrandu-se si cateva recorduri.
Distanta mare si costul ridicat al unei deplasari in indepartatul oras american au determinat o participare foarte redusa a sportivilor de pe alte continente.
Traversarea oceanului prezenta, la inceputul secolului nostru, destule dificultati. In acest fel, JO din 1904 au apartinut americanilor : inscriind in intreceri peste 400 de participanti (fata de 64 proveniti din restul tarilor), ei au invins in 69 din cele 88 de probe disputate.
  • Americanul Archie Hahn a stabilit la 200 m un record (21,6 secunde) ce va dăinui 28 de ani. De asemenea, el a fost triplu campion olimpic la 60 m, 100 m şi 200 m.
  • Gimnastul american George Eyser a câştigat şase medalii deşi piciorul stâng era din lemn.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu