luni, 21 mai 2012

1928 - Jocurile Olimpice de vara de la Amsterdam



1928 - Jocurile Olimpice de vara de la Amsterdam
Ovalul culoarelor de atletism a fost inconjurat de o pista de 500 m pentru cursele cicliste. Prin construirea, de o parte si de alta a stadionului, a unui bazin de inot si a salilor care urmau sa gazduiasca boxul si scrima, majoritatea intrecerilor olimpice au fost concentrate pe un spatiu foarte restrans, ceea ce a insemnat un mare pas inainte in organizarea JO.
La Amsterdam, s-au inregistrat si alte elemente inedite: ceremonialul aprinderii flacarii olimpice - purtata, ca si in zilele noastre, prin mai multe tari de catre stafete- si admiterea femeilor, alaturi de barbati, la intrecerile de atletism si gimnastica.
Debutul olimpic al sportivilor romani (Paris, 1924) nu reusise, din pacate, sa stimuleze energiile nationale. In loc sa considere prima participare romaneasca ca pe un punct de plecare pentru o activitate de perspectiva, organizata si sustinuta pe o durata de mai multi ani, factorii responsabili au neglijat tocmai acest aspect; unele pregatiri si acelea izolate au inceput abia in anul premergator desfasurarii Jocurilor.
In noiembrie 1927, o grupare sportiva din Brasov angajeaza un antrenor german pentru atletism care, insa, dupa cateva luni, renunta si pleaca la Timisoara. In fotbal era un adevarat haos, si iar COR se complace intr-o rezerva inexplicabila si daunatoare", se afirma in presa vremii.
Eforturile sustinute, depuse in primavara anului 1928 de cativa pasionati ai ciclismului, pentru alcatuirea unei echipe olimpice, s-au dovedit insificiente. Ciclistii care intentionau sa participe la JO s-au pregatit pe apucate si, in consecinta, au inregistrat timpi mediocri la selectiile organizate.
  • Oraşe candidate: Los Angeles.
  • Au participat 46 de ţări şi 3.014 de sportivi (din care 290 femei) care s-au întrecut în 109 de probe din 14 sporturi.
  • Ceremonia a fost deschisă de Prinţul Hendrik, soţul reginei Wilhelmina a Olandei.
  • Pentru prima dată are loc ceremonialul aprinderii flăcării olimpice.
  • Prima apariţie a Coca-Cola ca sponsor la Jocurile Olimpice.
  • Pentru prima dată, femeile participă la atletism (100 m, 800 m, 4 X 100 m, săritura în înălţime şi aruncarea cu discul).
  • Paavo Nurmi din Finlanda câştigă a 9-a medalie de aur terminând primul proba de 10.000 m.

Un comentariu:

  1. majoritatea intrecerilor olimpice au fost concentrate pe un spatiu foarte restrans, ceea ce a insemnat un mare pas inainte in organizarea JO. premergator

    RăspundețiȘtergere