luni, 21 mai 2012

1956 - Jocurile Olimpice de vara de la Melbourne



1956 - Jocurile Olimpice de vara de la Melbourne
Romania a facut pregatiri minutioase in vederea deplasarii sportivilor sai la Melbourne si, cu mult inaintea deschiderii Jocurilor, o delegatie romaneasca a studiat la fata locului conditiile de concurs. Drept urmare, evolutia acestora s-a situat la un nivel net superior celorlalte participari.
La atletism, sperantele delegatiei noastre se indreptau cu precadere spre Iolanda Balas, detinatoarea recordului mondial cu 1,75 m. Dar, desi a sarit 1,67 m, a doua performanta a concursului, ea s-a clasat numai pe locul cinci.
Romanii au fost, insa, revelatia probelor de kaiac-canoe. Vechea suprematie a canadienilor, cehilor si americanilor a fost pur si simplu spulberata de concurentii romani. Trei din cele patru medalii de aur decernate la aceasta disciplina au revenit sportivilor nostri.
Leon Rotman a devenit eroul acestor intreceri, depasind performeri recunoscuti, cum ar fi ungurii Parti si Hernek sau sovieticul Buharin. Invingator in ambele probe individuale, Leon Rotman a atins o alta performanta importanta: este primul roman care a urcat de doua ori pe cea mai inalta treapta a podiumului, in cadrul aceleiasi editii. La randul lor, Alexe Dumitru si Simion Ismailciuc s-au impus in proba de C2 1000m, si, dupa o competitie dura cu echipajele sovietice si ungare, au cucerit medalia de aur. Locul patru, ocupat de kaiacistii Mircea Anastasescu si Stavru Teodorov in proba de 1 000 m, a completat excelenta evolutie a sportivilor romani.
Intrecerile de box s-au incheiat cu succes pentru componentii delegatiei noastre: patru boxeri prezenti - patru medalii obtinute. Desi accidentat inca de la debutul turneului, Nicolae Linca (categoria 67 kg) si-a depasit clar toti adversarii, obtinand primul titlu de campion olimpic pentru Romania. Printre invinsii sai, cotati initial ca principali favoriti, s-au numarat campionul european Nicholas Gargano (Anglia) si puternicul irlandez Frederick Tiedt. Mircea Dobrescu (categoria 51 kg) si Gheorghe Negrea (categoria 81 kg) au castigat cate o medalie de argint iar Constantin Dumitrescu (categoria 63,5 kg.) a ajuns si el pana in semifinale, obtinand o medalie de bronz.
Ca si la JO de la Helsinki, tirul a adus delegatiei noastre satisfactii deosebite. Cei mai valorosi tragatori la aceasta editie olimpica s-au dovedit sovieticii, finlandezii si romanii. Proba de pistol viteza a fost dominata de doi concurenti romani: Stefan Petrescu a cucerit aurul olimpic iar Gheorghe Lichiardopol a obtinut medalia de bronz.
La prima participare olimpica, reprezentantii nostri la pentatlon modern au obtinut locul sase.
Gimnastica romaneasca imbogateste palmaresul Romaniei cu doua medalii de bronz, una la echipe iar cealalta, obtinuta de Elena Leustean, la sol. Pana la Montreal mai erau 20 de ani
Jocurile Olimpice din 1956 au constituit pentru sportivii romani prima afirmare in elita sportului olimpic (locul 9 in clasamentul medaliilor si 11 in ierarhia pe puncte).
Cele 13 medalii si aproape 100 de puncte acumulate de sportivii nostri au adus Romania in seria tarilor puternice, devansand Franta, Belgia, Japonia si Finlanda.
A fost a şasea ediţie a Jocurilor Olimpice la care România a participat. S-a clasat pe poziţia a 9-a în clasamentul pe medalii obţinând 13 medalii din care 5 de aur.
Aur
  • Leon Rotman - kaiac canoe, 1.000m
  • Leon Rotman - kaiac canoe, 10.000m
  • Nicolae Linca - box, cat. semimijlocie (69 kg)
  • Ştefan Petrescu - tir, pistol viteză individual
  • Dumitru Alexe, Simion Ismailciuc - kaiac canoe, 1.000 m
Argint
  • Gheorghe Negrea - box, cat. semigrea (81 kg)
  • Mircea Dobrescu - box, cat. muscă (51 kg)
  • Olga Szabo-Orban - scrimă, floretă individual
Bronz
  • Francisc Horvath - lupte greco-romane (57 kg)
  • Gheorghe Lichiardopol - tir, pistol viteză individual
  • Elena Leuştean - gimnastică, sol
  • Constantin Dumitrescu - box, (63,5 kg)
  • Elena Mărgărit, Georgeta Hurmuzachi, Sonia Inovan, Elena Leuştean, Elena Săcălici, Emilia Vătăşoiu - gimnastică, echipe

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu